”Men tjejer är ju inte intresserade av programmering”

Jag kan rakt ut säga att jag är livrädd för att det svenska skolsystemet inte kommer att jobba tillräckligt med de normer och fördomar som finns mot tjejer och andra minoriteter inom programmering, för att det inte ska vara skadligt för dem. Enligt omfattande forskning från Accenture och Girls who Code kommer programmering i skolan inte automatiskt vända trenden med att andelen kvinnor inom IT sjunker. Vilket många framstående personer i Sverige idag antar.

Snart börjar skolorna igen. Över hela Sverige kommer barn börja programmera. Klumpen i magen har aldrig varit större. För senast för ett par veckor sedan förklarade en 11-årig kille (som jag lärt programmera i en vecka) för mig att tjejer inte är intresserade av teknik.

En liknande kommentar fick jag när berättade för min mattelärare sista året på gymnasiet att jag ville läsa till dataingenjör. Jag ett skratt och en kommentar om att jag inte hade vad som krävdes och att jag skulle fundera igenom om jag ville vara ensam tjej under utbildningen. 

Så har det inte alltid sett ut historiskt.  Jag sökte ändå, men jag tror inte att alla som hade fått den responsen hade gjort det. När min pappa läste till systemvetare på 80-talet var det 50% kvinnor i hans klass. Den första programmeraren var kvinna och många historiska kvinnor har gjort stora avtryck på området. För att kunna använda de första datorerna krävdes det programmering och programmeringsspråket BASIC lärdes ut på många skolor i Sverige. Så ser det inte ut längre.

Jag var inte ensam tjej på utbildningen, men vi var inte i majoritet. Jag räknade ut att denna negativa trend skulle kunna innebära att jag knappt skulle ha några kvinnliga kollegor när det var dags att gå i pension. När jag nyligen hade startat företag för jobba med detta problem och undrade vad jag skulle göra för att undvika mer sexism  fick jag väldigt uppriktiga svar från en manlig affärsrådgivare;

Hyr in en biffig manlig skådis och skriv ett manus åt honom , säg ”tihi” varje gång du får en sexistisk kommentar och annars är ju ett alternativ att du inte är VD utåt utan låter din manliga medgrundare synas utåt och så gör du allt jobb.

Jag sa “Tihi”. Han förstod inte att han var en del av problemet.

Om det är något som jag har lärt mig under de här åren är det att många personer inte gillar när man börjar vrida och vända på sanningar som har varit orörda allt för länge. När jag var projektledare för första gången på ett läger där 50% av platserna var reserverade för personer som identifierade sig som tjejer eller kvinnor fick jag för första gången i mitt liv hot från en förälder vars son inte fick en plats.

Snart börjar skolorna igen. Innehållet för vad barnen ska lära sig har ändrats, men inte mycket har ännu hänt med normerna i det tekniksamhälle som barnen växer upp i. Så när den 11-åriga killen sa att tjejer inte är intresserade av teknik svarade jag inte “Tihi”. Om en ung kille efter en vecka på ett dataläger, som fick 9.4/10 i betyg av de 50% deltagande tjejerna, fortfarande inte kan identifiera tjejerna som teknikintresserade så har vi alla mycket kvar att jobba med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *